وقتی صحبت از کلان داده در سازمانها میشود، فرآیندهای رایج مانند انباشت و ذخیرهسازی به چالش خواهند افتاد، چه برسد به تحلیل و پیشبینی این دادههای بزرگ.
در اینجا برخی از مواردی که ممکن است تغییر نمایند، اشاره شده است:
چارچوب حاکمیت کلان داده :
کنترلهای سفت و سخت بر روی کلان دادهها در سازمانها جوابگو نمیباشد. هر سازمان میتواند چارچوب خاص و منحصر به فرد خود را داشته باشد که با اهداف و چشماندازهای تجاری همسو باشد. اما برای داشتن یک **حاکمیت پایدار**، باید مولفههای زیر در چارچوب لحاظ گردد:
اهداف تجاری:
برای اطمینان از اینکه دادهها به درستی جمعآوری و پردازش میشوند، هر یک از افراد باید در مسیری ثابت از اهداف سازمان حرکت کرده و به شاخصهای موفقیت و شکست پاسخگو باشند. لازم است که از بالا تا پایین سازمان، در مورد چرایی حاکمیت داده بحث گردد و بر اساس اهداف سازمان، ماموریت و چشماندازهای کلان داده تعریف شود.
افراد:
یک استراتژی مدیریت کلان داده به یک تیم حرفهای نیاز دارد که دادهها را به دست آورند، مدیریت کنند، استفاده کنند و از آنها حفاظت نمایند. بر اساس ساختار سازمانی، لازم است بدانید چه نقشهای داخلی نیاز دارید:
– معماران داده
– دانشمندان داده
– مالکیت داده
– مباشران داده
– و …
در حاکمیت داده باید فرصتهای ارتباطی و دسترسی بدون مانع به دادهها فراهم گردد تا کارکنان این احساس را داشته باشند که یک تیم واحد هستند و نه ذینفعان منزوی. همچنین باید به سواد داده توجه شود و آموزشهای مناسب در هر سطحی جزو برنامههای سازمان قرار گیرد. نکته مهم دیگر، توجه به فرهنگ دادهمحور در حاکمیت داده است. در حالت ایدهآل، فرهنگ مشارکت، پایداری و توانمندسازی کیفیت و انطباق دادهها باید ترویج یابد.
قوانین:
مدیریت حاکمیت بیگ دیتا، همراه با صاحبان و مباشران داده، باید مجموعهای از قوانین و مقررات مانند سیاستها و استانداردهای داده را برای تنظیم جمعآوری، مدیریت، استفاده و حفاظت از دادهها ایجاد کند. همه بازیگران داده باید نسبت به این موارد آگاهی داشته باشند.
امنیت:
بیش از هر چیز، هدف از مدیریت کلان داده در کسبوکارها، ایمن نگه داشتن دادهها است. علاوه بر نکات امنیتی، کارکنانی که با دادهها در تعامل هستند باید از شیوههای امنیت آگاه باشند و از قوانین تعیینشده در طول پردازش و تغییر دادهها پیروی نمایند.
باید سطوحی از دسترسی تعریف گردد که تعیین کند چه کسی میتواند انواع مختلف دادهها را مشاهده و تغییر دهد. در شکل زیر، یک چارچوب حاکمیت بیگ دیتا نمایش داده شده است:
در این فریمورک باید به سوالات اساسی پاسخ داده شود:
– چرایی؟
این بخش شامل فعالیتهای زیر میباشد:
– ماموریتهای کسبوکار
– چشماندازهای کسبوکار
– اهداف کسبوکار
– شاخصهای موفقیت
– چه کسی؟
در بخش “چه کسی”، افراد درگیر در این چارچوب مشخص خواهند شد.
– چه چیزی؟
در بخش “چه چیزی”، المانهای اصلی حاکمیت داده مانند استانداردهای داده، تعاریف، قوانین امنیتی، سیاستها و انطباقها مشخص خواهند شد.
مطالب مرتبط :